Followers

Monday, June 20, 2011

|Info| Rokok Membahayakan Kesihatan (beserta gambar)


Merokok bagi kaum Lelaki adalah satu perkara yang biasa.. boleh dikatakan majoriti perokok adalah dari kaum Lelaki berbanding wanita. Tapi bile tengok pada keadaan sekarang, hampir-hampir wanita setara dengan keadaan lelaki dalam kes perokok. Why not kan? dunia sosial tersebar luas, remaja sekarang macam dah mengamalkan budaya barat. Umur 18 dah terlepas dari penjagaan keluarga, mak ayah tak boleh nak halang ape saje diorang nak buat. Jadi, pengaruh lingkungan tu lah yang membuatkan diorang nak mencube benda 'baru'. Its ok kalau benda 'baru' tersebut membawa faedah, tapi kalau dah songsang ke arah lain? bukan ke bahaya tuh?


BUkan nak gebang lebey2.. tapi tu lah kenyataannyer.. cube korang search sendiri dengan keyword 'kandungan rokok' tengok bermacam-macam ada dalam tuh.. euii.. walaupun wadud ni dikategori perokok jugak (ada usaha nak brenti), dah salah jalan, ikut kawan, nak cube bende 'baru'.. kata best ntah ape-ape.. yang paling sedih bile tengok satu artikel ni mengisahkan seorang anak yang masih kecil dah pandai merokok.. kalah orang besar kan? macam mana mak bapak diorang ngajar anak-anak kecil maca nie? kesian.. bukan satu berita yang 'gempak' atau membanggakan.. tapi satu budaya yang tersangat bahaya.

Berapa banyak da zat-zat yang kita dah simpan dalam badan? pergh tak dapat dibayangkan.. penah dengau tak pepatah ni? 'yang buruk adalah yang best' tak penah? itulah pepatah dari ciptaan wadud sendirik (ekeke).. saje jer terpikir pasal rokok, bukan per.. rasanye dunia ni dah tak tahan dengan asap-asap yang tersangat banyak dari tangan manusia, tunggu masa jer Bumi kata 'aku dah tak larat'.


Wadud sendiri.. bila dah merokok, ape yang best? takde maknanyer.. yap memang ada makna, rasa dia best, feeling je kan.. tapi cube same2 kite pikir.. dah berapa kepoi asap dok tenggek dalam jantung? waaa... cuak siot.. so.. same2 la kita usaha (bagi perokok) ada perasaan nak berenti rokok.. slow down pon dah ok, wadud tau.. bukan senang nak berenti, pengaruh kuat.. hehehe.. dah mengalami sume neh.. agaknye kan, ape ke cara nak settle masalah rokok neh? ada satu Idea!! boikot barangan rokok!! ^_^

Untuk melihat perbagai kerosakan jika kita merokok boleh lawat beberapa blog yang wadud dah baca. Tak rugi korang amik tahu sebab benda macam ni penting.. ^_^


Reactions:


0 Pendapat Bernas: