Home » , , , , , , , , » |Info| Rokok Membahayakan Kesihatan (beserta gambar)

|Info| Rokok Membahayakan Kesihatan (beserta gambar)

Written By wadud duad on Monday, June 20, 2011 | 10:44 PM


Merokok bagi kaum Lelaki adalah satu perkara yang biasa.. boleh dikatakan majoriti perokok adalah dari kaum Lelaki berbanding wanita. Tapi bile tengok pada keadaan sekarang, hampir-hampir wanita setara dengan keadaan lelaki dalam kes perokok. Why not kan? dunia sosial tersebar luas, remaja sekarang macam dah mengamalkan budaya barat. Umur 18 dah terlepas dari penjagaan keluarga, mak ayah tak boleh nak halang ape saje diorang nak buat. Jadi, pengaruh lingkungan tu lah yang membuatkan diorang nak mencube benda 'baru'. Its ok kalau benda 'baru' tersebut membawa faedah, tapi kalau dah songsang ke arah lain? bukan ke bahaya tuh?


BUkan nak gebang lebey2.. tapi tu lah kenyataannyer.. cube korang search sendiri dengan keyword 'kandungan rokok' tengok bermacam-macam ada dalam tuh.. euii.. walaupun wadud ni dikategori perokok jugak (ada usaha nak brenti), dah salah jalan, ikut kawan, nak cube bende 'baru'.. kata best ntah ape-ape.. yang paling sedih bile tengok satu artikel ni mengisahkan seorang anak yang masih kecil dah pandai merokok.. kalah orang besar kan? macam mana mak bapak diorang ngajar anak-anak kecil maca nie? kesian.. bukan satu berita yang 'gempak' atau membanggakan.. tapi satu budaya yang tersangat bahaya.

Berapa banyak da zat-zat yang kita dah simpan dalam badan? pergh tak dapat dibayangkan.. penah dengau tak pepatah ni? 'yang buruk adalah yang best' tak penah? itulah pepatah dari ciptaan wadud sendirik (ekeke).. saje jer terpikir pasal rokok, bukan per.. rasanye dunia ni dah tak tahan dengan asap-asap yang tersangat banyak dari tangan manusia, tunggu masa jer Bumi kata 'aku dah tak larat'.


Wadud sendiri.. bila dah merokok, ape yang best? takde maknanyer.. yap memang ada makna, rasa dia best, feeling je kan.. tapi cube same2 kite pikir.. dah berapa kepoi asap dok tenggek dalam jantung? waaa... cuak siot.. so.. same2 la kita usaha (bagi perokok) ada perasaan nak berenti rokok.. slow down pon dah ok, wadud tau.. bukan senang nak berenti, pengaruh kuat.. hehehe.. dah mengalami sume neh.. agaknye kan, ape ke cara nak settle masalah rokok neh? ada satu Idea!! boikot barangan rokok!! ^_^

Untuk melihat perbagai kerosakan jika kita merokok boleh lawat beberapa blog yang wadud dah baca. Tak rugi korang amik tahu sebab benda macam ni penting.. ^_^


0 Kritikan Ikhlas:


Email Newsletter

My Blog List

Blog Archive

Labels

Adidas Neo (1) Admin KBM Attension (115) Adsense (3) Advice (106) Aedes (1) agama buddha (2) Agama Buddhisme (1) agama Kristian (3) agama kristien protestan (6) Any Tutorial Blogspot Exspecially (72) Appreciation (102) Artis (9) Award (10) bahasa arab asas (2) Bahasa arab online (2) BE (14) Belajar Bahasa Arab (2) Belajar Gitar (24) belajar sejarah (9) Berita (18) Berkorban Demi Cinta (1) Bicara Hati (52) Bilal Bin Rabah (1) Bola (2) boring (4) buat duit dengan blog (26) Buffered Earning (15) Cara Belajar Bahasa arab mudah (2) Cerna Minda (97) Cheat (11) china (2) Chitika (2) Code Gitar (12) contest (6) Couple (4) Daftar Domain (2) dialog (1) Dialog Dengan Jin Muslim (3) Diary KPM (8) Doa (38) Dollar (16) Ebook Belajar Gitar (5) Fairy Tail Comic (1) FB tutorial (4) filem terbaru (3) Free (162) Free Download (176) Free Download. My Word (9) Free E-Book (25) Freemason (2) GA (4) Gambar (7) game house (4) Gempa Bumi Terkini (1) Gosip artis (7) gosip Nabil (1) GYM (7) Habbatus Sauda (1) Hacking (13) happy day (13) happy family at home (6) Harga Barang (1) heart poems (10) Hikmah (62) Holy Bible (8) Ilmu Perbandingan Agama (7) Imam Ghazali (2) Info Dunia (102) Info Kenderaan (2) info kerja (14) Info Semasa (104) informasi (139) Instruction (173) Islam (9) Israk Mikraj (2) Isu semasa (34) Jerebu (3) Join (52) JPA (6) kak asyi word (32) Kejadian (6) Keluarga Harmoni (7) Kematian (2) Kempen PAS (5) Kesihatan (9) Khatolik (2) khutbah jumaat (2) Kisah Nabi (1) Kkomprehensif (1) Komputer (46) konvoi (1) Labels Cerna Minda (6) Lagu (8) Laman Nurani (6) Lawak (4) lucky follower (5) Lucky Nuffnanger (19) maharaja lawak (7) Makan (4) Makanan (1) Malapetaka Dunia (5) malas (6) memory (6) Menang Contest (3) Merapu (4) Motor (3) Muamalah (3) Mukhayyam Tarbawi (3) Mukhtamar (1) Munajat (9) My Word (442) Nabi Isa (4) Nabi Sulaiman (2) Nasyid (2) News Paper (180) Nisfu Sya'ban (1) Novel (4) nuffnang (24) OnlineSong (15) Open Artikel (420) Open Secret (253) Orthodox (4) Paypal (1) Pemberian (150) Pembunuhan (4) pengetahuan dunia (77) Penghinaan (2) Pengiktirafan (6) Penulis Baru (3) Peringatan (135) Perjuangan (23) PES 2011 (1) Problem (10) Promote (148) proposal (2) PRU 13 (16) puasa (10) Puisi Hatiku (25) Questions (6) Ramadhan (23) Realiti kehidupan (81) Reminder (66) Request (1) Responsible Blogging (6) Review Blog (1) Review HP (1) Samsung Monte (1) scripts (46) segmen (1) sejarah dunia (6) Sekilas Penghayatan Hidup (53) Semester 4 (11) semester 5 (6) Semester 6 (19) semester 7 (2) Sentuhan kalbu (18) SEO (3) Sesuci Ilmu (41) share (6) Shaz (2) Siries (8) Soal Jawap Agama (1) software (5) Solusi Isu (36) song (16) Step2Rich (7) Stop Lynas (2) Story (39) Taaruf (1) Tag (11) tarawih (15) Tarbiah (29) template baru (7) Tips (177) Tips Cemerlang B.arab (6) Tokoh (41) toyota (1) Tutorial (156) Tutorial Gitar (7) ujian (4) Ukhuwah (68) umum (402) Usrah (48) walking dead (4) Wordless Wednesday (2) youtube (37) Zionis Yahudi (2)
Kehidupan Blogger Malaysia. Powered by Blogger.

Search This Blog

Loading...

Statistic

My Ping in TotalPing.com