Home » , , , , , , , , , , , » Nyamuk Aedes, Tanda-Tanda, Cara Pencegahan Dan Cara Mengatasi

Nyamuk Aedes, Tanda-Tanda, Cara Pencegahan Dan Cara Mengatasi

Written By wadud duad on Tuesday, November 15, 2011 | 6:54 PM


Jom cari tahu amende Aedes tuh sebenarnyer.. kalau terang panjang lebar kat sini Aedes tu, nanti ada yang mengantok lak ^_^.. so kat bawah tersedia point2 penting pasal Aedes, dari pengenalan, cara pencegahan sampailah cara mengatasi.. aku dapat idea wat pasal Aedes ni lepas tengok iklan Nuffnang kat Leaderboard blog aku, hahaha.. macam menarik jer Aedes ni, so bermulalah galian demi galian dan nilah hasilnyer.. hehe.. hasil ni jugak adalah dari encarian di Google, dari Blog2 peribadi orang lain.. aku jugak sertakan sumber dari mana aku dapatkan ni sumer.. so kalau ada yang terkena dari blog sape2, mohon maaf la aku copy paste (edit sikit2), niat cume nak sebar dan kongsi pada orang laen.. ^_^..

Apakah Itu Aedes :

Namanya diperolehi daripada perkataan Greek aedes, yang bererti "tidak menyenangkan",kerana nyamuk ini menyebarkan beberapa penyakit berbahaya seperti demam denggi.

Ae. albopictus merupakan species yang sering ditemui di Asia.
Kakinya berbelang hitam putih.

Ae. aegypti juga terkenal sebagai penyebar denggi dan demam kuning.
Kitaran hidup nyamuk aedes bermula dari telur hingga dewasa mengambil masa kira-kira satu minggu.

Tabiat nyamuk Aedes :

- Aedes senang dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kakinya.

- Aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan waktu senja.

- Aedes membiak dalam air jernih yang bertakung, sama ada di dalam atau luar rumah.

Tempat pembiakan nyamuk aedes :

- Dalam Rumah
- Akuarium
- Perangkap semut
- Pasu Bunga
- Timba
- Tempayan
- Kolam (kolah) mandi
- Tempat air peti sejuk
- Luar Rumah
- Tayar buruk
- Tempurung kelapa
- Botol/gelas pecah yang mengandungi air
- Salur air hujan
- Pokok Pisang
- Pokok Keladi
- Longkang yang tersekat
- Tangki septik (terdedah)

Pencegahan pembiakan nyamuk aedes :

- Salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga, kolam mandi tiap-tiap minggu dan basuhlah sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru.

- Buangkan air dari pinggan-pinggan alas pasu bunga seminggu sekali dan gosok pinggan-pinggan itu hingga bersih untuk memusnahkan telur nyamuk.

- Tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat untuk mencegah nyamuk daripada bertelur.

- Bekas yang tidak digunakan hendaklah dikumpulkan dan dibuang ke dalam tong sampah atau ditanam.

- Periksa saluran bumbung rumah seminggu sekali untuk membersihkan daun yang menyekat air daripada mengalir.

- Masukkan garam sebanyak 2 sudu teh ke dalam perangkap semut untuk mencegah pembiakan nyamuk.

- Peliharalah ikan seperti Ikan Gupi, puyu di dalam tangki besar kerana akan memakan jentik-jentik.

- Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (mengikut sukatan yang betul) ke dalam semua bekas menyimpan air, tiga bulan sekali

Tanda-Tanda Demam Denggi :

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).

Cara Mengatasi Demam Denggi :

- Minumlah air putih minimal 20 gelas berukuran sedang setiap hari (lebih banyak lebih baik).

- Cubalah menurunkan panas badan dengan minum obat penurun panas.

- Beberapa teman dan dokter menyarankan untuk minum minuman ion tambahan (tapi banyak juga yang tidak menganjurkannya).

- Minuman lain yang disarankan: Jus jambu merah untuk meningkatkan trombosit (ada juga yang menyarankan: daun angkak, daun jambu, dan sebagainya).

- Makanlah makanan yang bergizi dan usahakan makan dalam kuantitas yang banyak (meskipun biasanya minat makan akan menurun drastis).

 Sumber :

0 Kritikan Ikhlas:


Email Newsletter

My Blog List

Labels

Adidas Neo (1) Admin KBM Attension (115) Adsense (3) Advice (106) Aedes (1) agama buddha (2) Agama Buddhisme (1) agama Kristian (3) agama kristien protestan (6) Any Tutorial Blogspot Exspecially (72) Appreciation (102) Artis (9) Award (10) bahasa arab asas (2) Bahasa arab online (2) BE (14) Belajar Bahasa Arab (2) Belajar Gitar (24) belajar sejarah (9) Berita (18) Berkorban Demi Cinta (1) Bicara Hati (52) Bilal Bin Rabah (1) Bola (2) boring (4) buat duit dengan blog (26) Buffered Earning (15) Cara Belajar Bahasa arab mudah (2) Cerna Minda (97) Cheat (11) china (2) Chitika (2) Code Gitar (12) contest (6) Couple (4) Daftar Domain (2) dialog (1) Dialog Dengan Jin Muslim (3) Diary KPM (8) Doa (38) Dollar (16) Ebook Belajar Gitar (5) Fairy Tail Comic (1) FB tutorial (4) filem terbaru (3) Free (162) Free Download (176) Free Download. My Word (9) Free E-Book (25) Freemason (2) GA (4) Gambar (7) game house (4) Gempa Bumi Terkini (1) Gosip artis (7) gosip Nabil (1) GYM (7) Habbatus Sauda (1) Hacking (13) happy day (13) happy family at home (6) Harga Barang (1) heart poems (10) Hikmah (62) Holy Bible (8) Ilmu Perbandingan Agama (7) Imam Ghazali (2) Info Dunia (102) Info Kenderaan (2) info kerja (14) Info Semasa (104) informasi (139) Instruction (173) Islam (9) Israk Mikraj (2) Isu semasa (34) Jerebu (3) Join (52) JPA (6) kak asyi word (32) Kejadian (6) Keluarga Harmoni (7) Kematian (2) Kempen PAS (5) Kesihatan (9) Khatolik (2) khutbah jumaat (2) Kisah Nabi (1) Kkomprehensif (1) Komputer (46) konvoi (1) Labels Cerna Minda (6) Lagu (8) Laman Nurani (6) Lawak (4) lucky follower (5) Lucky Nuffnanger (19) maharaja lawak (7) Makan (4) Makanan (1) Malapetaka Dunia (5) malas (6) memory (6) Menang Contest (3) Merapu (4) Motor (3) Muamalah (3) Mukhayyam Tarbawi (3) Mukhtamar (1) Munajat (9) My Word (442) Nabi Isa (4) Nabi Sulaiman (2) Nasyid (2) News Paper (180) Nisfu Sya'ban (1) Novel (4) nuffnang (24) OnlineSong (15) Open Artikel (420) Open Secret (253) Orthodox (4) Paypal (1) Pemberian (150) Pembunuhan (4) pengetahuan dunia (77) Penghinaan (2) Pengiktirafan (6) Penulis Baru (3) Peringatan (135) Perjuangan (23) PES 2011 (1) Problem (10) Promote (148) proposal (2) PRU 13 (16) puasa (10) Puisi Hatiku (25) Questions (6) Ramadhan (23) Realiti kehidupan (81) Reminder (66) Request (1) Responsible Blogging (6) Review Blog (1) Review HP (1) Samsung Monte (1) scripts (46) segmen (1) sejarah dunia (6) Sekilas Penghayatan Hidup (53) Semester 4 (11) semester 5 (6) Semester 6 (19) semester 7 (2) Sentuhan kalbu (18) SEO (3) Sesuci Ilmu (41) share (6) Shaz (2) Siries (8) Soal Jawap Agama (1) software (5) Solusi Isu (36) song (16) Step2Rich (7) Stop Lynas (2) Story (39) Taaruf (1) Tag (11) tarawih (15) Tarbiah (29) template baru (7) Tips (177) Tips Cemerlang B.arab (6) Tokoh (41) toyota (1) Tutorial (156) Tutorial Gitar (7) ujian (4) Ukhuwah (68) umum (402) Usrah (48) walking dead (4) Wordless Wednesday (2) youtube (37) Zionis Yahudi (2)
Kehidupan Blogger Malaysia. Powered by Blogger.

Search This Blog

Loading...

Statistic

My Ping in TotalPing.com