Followers

Tuesday, November 15, 2011

Nyamuk Aedes, Tanda-Tanda, Cara Pencegahan Dan Cara Mengatasi


Jom cari tahu amende Aedes tuh sebenarnyer.. kalau terang panjang lebar kat sini Aedes tu, nanti ada yang mengantok lak ^_^.. so kat bawah tersedia point2 penting pasal Aedes, dari pengenalan, cara pencegahan sampailah cara mengatasi.. aku dapat idea wat pasal Aedes ni lepas tengok iklan Nuffnang kat Leaderboard blog aku, hahaha.. macam menarik jer Aedes ni, so bermulalah galian demi galian dan nilah hasilnyer.. hehe.. hasil ni jugak adalah dari encarian di Google, dari Blog2 peribadi orang lain.. aku jugak sertakan sumber dari mana aku dapatkan ni sumer.. so kalau ada yang terkena dari blog sape2, mohon maaf la aku copy paste (edit sikit2), niat cume nak sebar dan kongsi pada orang laen.. ^_^..

Apakah Itu Aedes :

Namanya diperolehi daripada perkataan Greek aedes, yang bererti "tidak menyenangkan",kerana nyamuk ini menyebarkan beberapa penyakit berbahaya seperti demam denggi.

Ae. albopictus merupakan species yang sering ditemui di Asia.
Kakinya berbelang hitam putih.

Ae. aegypti juga terkenal sebagai penyebar denggi dan demam kuning.
Kitaran hidup nyamuk aedes bermula dari telur hingga dewasa mengambil masa kira-kira satu minggu.

Tabiat nyamuk Aedes :

- Aedes senang dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kakinya.

- Aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan waktu senja.

- Aedes membiak dalam air jernih yang bertakung, sama ada di dalam atau luar rumah.

Tempat pembiakan nyamuk aedes :

- Dalam Rumah
- Akuarium
- Perangkap semut
- Pasu Bunga
- Timba
- Tempayan
- Kolam (kolah) mandi
- Tempat air peti sejuk
- Luar Rumah
- Tayar buruk
- Tempurung kelapa
- Botol/gelas pecah yang mengandungi air
- Salur air hujan
- Pokok Pisang
- Pokok Keladi
- Longkang yang tersekat
- Tangki septik (terdedah)

Pencegahan pembiakan nyamuk aedes :

- Salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga, kolam mandi tiap-tiap minggu dan basuhlah sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru.

- Buangkan air dari pinggan-pinggan alas pasu bunga seminggu sekali dan gosok pinggan-pinggan itu hingga bersih untuk memusnahkan telur nyamuk.

- Tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat untuk mencegah nyamuk daripada bertelur.

- Bekas yang tidak digunakan hendaklah dikumpulkan dan dibuang ke dalam tong sampah atau ditanam.

- Periksa saluran bumbung rumah seminggu sekali untuk membersihkan daun yang menyekat air daripada mengalir.

- Masukkan garam sebanyak 2 sudu teh ke dalam perangkap semut untuk mencegah pembiakan nyamuk.

- Peliharalah ikan seperti Ikan Gupi, puyu di dalam tangki besar kerana akan memakan jentik-jentik.

- Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (mengikut sukatan yang betul) ke dalam semua bekas menyimpan air, tiga bulan sekali

Tanda-Tanda Demam Denggi :

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh. Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung (cardiomyopathy).

Cara Mengatasi Demam Denggi :

- Minumlah air putih minimal 20 gelas berukuran sedang setiap hari (lebih banyak lebih baik).

- Cubalah menurunkan panas badan dengan minum obat penurun panas.

- Beberapa teman dan dokter menyarankan untuk minum minuman ion tambahan (tapi banyak juga yang tidak menganjurkannya).

- Minuman lain yang disarankan: Jus jambu merah untuk meningkatkan trombosit (ada juga yang menyarankan: daun angkak, daun jambu, dan sebagainya).

- Makanlah makanan yang bergizi dan usahakan makan dalam kuantitas yang banyak (meskipun biasanya minat makan akan menurun drastis).

 Sumber :
Reactions:


0 Pendapat Bernas: