Followers

Monday, June 18, 2012

Kebaikan Dan Kelebihan Jagung

Kebaikan Dan Kelebihan Jagung
 
Semalam aku makan bubur jagung yang sedap, belik dekat Darussalam.. tengah sodap2 melantak ternampak pulak satu comment di artikel Kebaikan Dan Kelebihan Buah Pisang yang aku post kemarin2, dan pulak terdetik lah aku untuk mencarik Kebaikan Dan Kelebihan Jagung, yelah jangan asal makan.. kene amik tahu jugak ape jer kandungan yang terkandung dalam jagung, baru ada feel kite nak makan.. ni tidak, main telan je.. mana tahu ada glutamat ke? ada asid ke? kan merana? tapi insyaallah, ape je bende ciptaan Allah mesti ada kebaikan dan kelebihan.. comfirm2 lah buah.. nama je buah, mesti untuk kesihatan, tapi jangan salah.. ada jugak buah yang berbahaya kat dunia ni, buah tu pon ada jugak kelebihan die. So ape guna jadi manusia kalau tak tahu?

Untuk mencari dan sharing ilmu tentang Kebaikan Dan Kelebihan Jagung ni, ada beberapa artikel yang aku copy dari blog sahabat2.. dan link telah pon aku selitkan kat bawah sebagai rujukan :

1. Jagung membantu dalam masalah buah pinggang termasuk disfungsi buah pinggang. Ini dengan menanam habit memakan jagung rebus setiap hari.  Untuk masalah buah pinggang yang lain; didihkan 4 tsp cornsilk dalam 21 / 2 cawan air selama 20 minit dan biarkan sejuk. Minum ½ cawan setiap 4 jam.

2. Dedak jagung yang menjaga jantung, apabila dimakan setiap hari ia boleh menurunkan kolesterol dalam badan. Serat larut dalam jagung mengikat kolesterol dalam hempedu dari hati. Ia kemudiannya berlalu dari badan

3. Tepung jagung boleh mencegah ruam lampin.

4. Jagung mencegah Anemia.

5. Jangung mencegah Sembelit kerana sifatnya yang tinggi fiber.

6. Jangung membantu penyakit Gout - panaskan 2 batang jagung segar dalam 4 cawan air selama 45 minit, kemudian biarkan sejuk. Letakkan dalam peti sejuk. Minum satu cawan tiga kali sehari. Setelah berasa lega/kurang sakit, kurangkan pengambilan anda kepada satu cawan sehari.

7. Jagung kuning kaya dengan lutein karotenoid, fitokimia dengan ciri-ciri antioksidan yang boleh mengurangkan risiko kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan umur.

8. Alzheimer- Satu kajian telah menunjukkan bahawa pesakit Alzheimer yang sederhana teruk mempunyai tahap plasma yang lebih rendah lutein dan beta-karotena, berbanding dengan pesakit ringan Alzheimer. Penemuan ini menunjukkan peningkatan pengambilan lutein dan makanan yang kaya beta-karotena untuk melambatkan kadar penurunan kognitif

9. Jagung mempunyai tinggi beta kandungan cryptoxanthin, karotenoid dengan ciri-ciri antioksidan. Satu kajian pemerhatian di Singapura telah menunjukkan bahawa tahap pemakanan beta-cryptoxanthin yang tinggi dikaitkan dengan mengurangkan risiko kanser paru-paru.

10. Meringankan pencernaan
Jagung mengandung serat yang baik untuk meringankan gangguan pencernaan, seperti mencegah sembelit, wasir dan bahkan menurunkan risiko kanker usus besar.

11. Sumber mineral
Biji jagung yang berwarna kuning ternyata mengandung mineral dengan tingkat sangat tinggi. Jagung juga memiliki banyak jenis mineral, seperti magnesium, mangan, besi dan paling penting fosfor. Fosfor sangat penting untuk kesehatan dan pertumbuhan tulang, serta menjaga fungsi ginjal agar tetap normal.

12. Perawatan kulit
Jagung kaya akan antioksidan, yang membantu dalam menjaga kulit menjadi awet muda. Minyak jagung juga merupakan sumber asam linoleat. Sedangkan patinya, berguna untuk mengatasi iritasi kulit dan ruam.

13. Mencegah anemia
Jagung manis kaya akan vitamin B dan asam folat yang mencegah anemia.

14. Mengontrol kolesterol
Vitamin C, karotenoid dan bioflavinoid yang terkandung dalam jagung manis menjaga jantung Anda tetap sehat dengan mengendalikan kadar kolesterol dan meningkatkan aliran darah dalam tubuh.

15. Penting bagi ibu hamil
Jagung menyediakan sumber yang kaya akan asam folat. Jagung manis memberikan manfaat kesehatan baik untuk ibu hamil dan bayi. Jagung dapat mencegah kekurangan berat badan pada bayi yang baru lahir dan menurunkan risiko lahir cacat.

Footnote :
Reactions:


0 Pendapat Bernas: